Els perills del 'postureig': Com les teves fotografies penjades a Instagram poden revelar les teves dades personals.

Cada dia, les nostres xarxes socials s’emplenen d’imatges de les vacances dels nostres contactes o del seu dia a dia. Ara bé, som conscients de la quantitat de dades que revelem a través d’aquestes fotografies? 

 

Un exemple esclaridor és penjar instantànies dels nostres bitllets d’avió, fent ús o no de hashtags com ara #BoardingPass. Malgrat les aerolínies treballin contínuament per perfeccionar el sistema i evitar que els nostres bitllets puguin revelar més dades de les necessàries per a l’embarcament, el cert és que només en el codi de barres que aquests incorporen ja es conté l’accés a tota la nostra informació privada de que disposa l'aerolínia. Aquest codi de barres s’utilitza per les companyies per tal de vincular un rebut (el bitllet) a la persona que el presenta amb el seu passaport. Això es fa a través de la lectura del codi de barres que permet al personal de l’aeroport accedir a la nostra reserva i compra del passatge. 

 

Per això, un cop tenim el codi de barres podem accedir al sistema I consultar totes les dades personals del passatger incloent: si es un viatger freqüent o no, gestionar reserves canviant el dia, la destinació o el passatger de vols ja comprats, etc. A part, de que el sistema de reserves al qual accedirem també conté dades relatives al pagament realitzat o el número de la nostra targeta de crèdit. Tota aquesta informació personal només està protegida a través d’aquest codi de barres i si nosaltres el pengem voluntàriament a les xarxes, estem posant a disposició de qualsevol aquesta informació privada. 

 

Per tot això, malgrat no es coneguin encara masses casos de suplantació d’identitat o de fraus perpetuats a través d’aquestes tècniques, cal anar molt amb compte amb la informació que conscient o inconscientment pengem a la xarxa. Recorda: és molt fàcil penjar contingut a internet, però pràcticament impossible esborrar-lo.