COM ESTABLIR UNA BONA CONTRASENYA?

Adaptació de l’article publicat a la plana web del CNIL el 27 de gener de 2017.
 

Tràmits bancaris o administratius, missatgeria, documents guardats al núvol, ... cada dia els usuaris podem realitzar més tasques a través de mitjans telemàtics protegits sempre per una paraula clau, una sèrie de caràcters que protegiran les nostres dades de l’accés de qualsevol individu.

Ara bé, què entenem per una contrasenya segura? Han quedat obsoletes ja contrasenyes on es combinaven simplement lletres i números?

Desde l’Agència de Protecció de Dades us proposem una sèrie de mesures per tal que les vostres contrasenyes estiguin blindades a prova d’intrusos.

 

  1. La llargada importa:

Sembla evident, però com més extensa sigui la nostra contrasenya, aquesta serà més segura. Ara bé, no només la llargada influeix en la dificultat de la nostra contrasenya, l’ús de diferents tipus de caràcters com ara majúscules, minúscules, xifres o caràcters especials (?!»_¿*, entre d’altres) també milloren la protecció del nostres mots-clau. La recomanació doncs diu que com a mínim, la nostra contrasenya hauria de tenir 12 caràcters combinant-ne almenys de 4 tipus diferents. Ex: Contrasenya2!

Ara bé, si el nostre compte compta amb proteccions addicionals, podrem utilitzar contrasenyes més breus.

 

Font: CNIL - Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés

 

  1. La contrasenya no ha de tenir res a veure amb tu.

Aniversaris, lloc de naixement o nom de la nostra mascota són senzills de recordar però fàcilment deduïbles per a qualsevol persona que ens conegui mínimament o que tingui accés a les nostres dades. Per això la recomanació és utilitzar com a mot clau paraules aleatòries o que no guardin cap relació amb la persona. Un bon exemple és fer ús de generadors on-line de contrasenyes com PasswordGenerator per tal d’obtindre mots clau de forma ràpida i segura.

Una altre manera de recordar una contrasenya aleatòria es fer ús de cançons, cites o frases cèlebres que recordem sense problema i agafar la primera lletra de cada paraula (si la cita conté a més a més xifres o caràcters especials, encara millor).

Ex: En Pinxo li va dir a en Panxo: vols que et punxi amb un punxó? → ePlvdaePvqepa1p?

 

  1. Una contrasenya diferent per cada compte.

Malauradament, existeixen fenòmens d’usurpacions de comptes en cadena: només cal que la víctima tingui la mateixa contrasenya per més d’un servei on-line per poder accedir a tots ells gràcies a aconseguir desxifrar-ne només una. Per aquest motiu el millor es optar per una contrasenya personalitzada i original per a cada lloc web on ens inscrivim o cada servei telemàtic que utilitzem.

 

  1. Utilitza el cap

Malgrat sigui difícil recordar totes les nostres contrasenyes de memòria, deixar a la vista o a l’accés de qualsevol un document amb les nostres contrasenyes, un post-it, una petita anotació per recordar-les, només fa que donar pistes o directament revelar la nostra contrasenya davant els ulls de qui no volem que entri als nostres comptes.

Exercitar la memòria ens ajudarà a protegir les nostres dades!

 

  1. Dos és sempre millor que un.

Finalment, si el servei on-line o la pàgina web us proposa un sistema doble de protecció, opteu sempre per acceptar-lo. La doble identificació permetrà que si algú aconsegueix connectar-se al vostre compte des d’un terminal desconegut, la pròpia pàgina web us avisarà via SMS o Email de la intromissió.

Font: NY Daily News